Hledat
Udělej si sám
18. října 2019

Malování obrázků na okna: tipy na tvoření s dětmi

Redakce
3
7521 přečtení
Malování obrázků na okna: tipy na tvoření s dětmi

Světla za okny ubývá, ale díky ozdobeným okenním tabulkám si můžeme rozveselit interiér i během podzimního období! Přes léto máme okna většinou zakrytá žaluziemi, plisse žaluziemi nebo roletami, s blížící se zimou ale chceme využít každý sluneční paprsek a vnitřní stínění tak zůstává většinu dne vytažené. Využijme toho a rozveselme prostřednictvím obrázků na sklech celý byt!

Malování přímo na sklo

Existují dva základní způsoby, jak si ozdobit okna vlastním obrázkem: jedním z nich je vytvořit motiv slupovacími barvami na fólii a zaschlý obrázek přenést na sklo; druhá možnost je přímo pokreslit nebo pomalovat okenní tabulky speciálními pastelkami nebo fixy. Dostupné jsou například voskovky na sklo, které se dají později z okna jednoduše umýt pomocí mýdlové vody. Fixy jsou zase obvykle stíratelné za sucha, podobně jako popisovače na bílé tabule – hledejte ale vždy označení „window“ nebo „glassboard“. Výhodou je, že můžete jednoduše vzít do ruky voskovku nebo popisovač a začít zdobit; výslednou dekoraci ale nelze uchovat jinak než pořízením fotografie.

Slupovací barvy na sklo

Malování slupovacích obrázků na fólii vyžaduje důkladnější přípravu a větší pečlivost, výtvory ale vypadají lépe a lze je mezi okenními tabulkami přemisťovat, případně uložit a nalepit později. K výrobě obrázků na fólii potřebujeme konturovací barvu, barvy na sklo v lahvičkách a průhlednou fólii – pokud si netroufáme na autorské dílo, můžeme si vytisknout předlohu.

Fólii přiložíme na šablonu a nejdříve vytvoříme obrysy konturovací barvou. Po jejím zaschnutí obrázek vybarvíme a barvy necháme opět zaschnout (doba schnutí je uvedena na obalu, obvyklých je 12 až 24 hodin). Barvy nanášíme v silnějších vrstvách, aby se obrázek při manipulaci nepotrhal.

Po zaschnutí, ale ještě před odlepením z fólie dejte výtvory na několik minut do ledničky. Obrázek trochu ztuhne a nemělo by se pak stát, že se k sobě při přenášení některé jeho části přilepí.

Malování na sklo s dětmi

Výroba obrázků na sklo může děti zabavit při nemoci nebo za deštivého počasí – a navíc budou mít radost, že je jejich dílo neustále na očích. Vytiskneme jim šablonu podle jejich výběru a umístíme pod fólii – výborně se hodí klasické euroobaly, které stránku s vytištěnou předlohou udrží na místě, takže se nebude dětem posouvat pod rukama. Menším dětem raději předkreslíme kontury a necháme je jen vybarvovat (pozor, aby byly obrysy dostatečně silné a vnitřní barva z nich nevytékala). Zkuste třeba podzimní nebo halloweenské motivy, případně oblíbené pohádkové postavičky!

Redakce

Nejnovější

Svět Isotra
16. dubna 2024

Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry

Redakce
3
7521 přečtení
Jak pergoly a markýzy oživují exteriéry
Zlepšení exteriéru vašeho domu může mít obrovský vliv na jeho celkový vzhled a funkčnost. Pergoly a markýzy jsou dvě stínící řešení, která nejenže přidávají estetický rozměr, ale také zvyšují životní komfort. V tomto článku se podíváme na to, jak pergoly a markýzy oživují exteriéry a přinášejí nové možnosti pro vaše venkovní prostory.
Svět Isotra
16. dubna 2024

5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova

Redakce
3
7521 přečtení
5 důvodů, proč přidat venkovní žaluzie do vašeho domova
Venkovní žaluzie nejsou jen estetickým doplňkem. Jsou multifunkčním řešením, které může vylepšit váš domov mnoha způsoby. Zde je pět klíčových důvodů, proč byste měli zvážit jejich instalaci.